Rögar tabanından su kaçırıyorsa ne yapılmalı.
Binanın rögarı binanın önünde olur, tabi bu günümüzde bu şekildedir. Eski binalarda bina tabanında da logarlar vardır. Bazen bir tane bezen bir kaç tane bina tabanında bulunan logarlara rast geliyoruz. Eskiden lüzum üzerine yapılmış bu logarla günümüzde hiçbir faydası olmadığı gibi zararı da vardır.
Bina içerisinde binanın tabanda bulunan logarlarda;
- Koku sorunu,
- Böcek sorunu,
- Taşma sorunu,
- Su kaçırma sorunu
Vardır.
Peki bunun çözümü nedir.
Logarın iptali.
Bize göre bina tabanında logar olması gereksizdir. Bu logarlar iptal edilerek doğrudan bağlantı yapılabilir.
Şutlama
Logara gelen gider boruları lagardan çıkan gider borularına doğrudan bağlanıp, bağlanan boruların üzeri açılarak şutlama yapılır. Yukarıdaki ile ortak yönü doğrudan bağlantı, farkı ise şutlamada gider borusunu üzerinin açılmasıdır. Bu işin espirisi ne diyes sorarsanız. Logara gelen atık sular logarın tabanına dökülen pvc borular ile direk gider borusuna bağlanması ve aynı zamanda bu eklenen borunun üzeri açılarak logar faaliyetinin devam etmesidir.
Temizleme Bacası
Logar içerisine t şeklinde temizleme bacası eklendiğinde;
Logarın tabanına yine atık su dökülmez.
Loar ip tal olmamış olur.
Şutlamadaki gibi borunun üzeri açılmazda te yerleştirilir.
Ancak küçük logarlarda ve logara çok sayıda pimaş gelen logarlarda bunu uygulamak bazen imkansız olmaktadır.
Su geçirmez polyester varil
Derin logarlarda ve çok sayıda gider gelen logarlarda şutlama, temizlik bacası yerine polyester varil yerleştirmek daha da faydalıdır.
Özellikle engebeli yerlerde bina dışındaki logarlardan alt komşunun bahçesine, evine veya dairesine lağım suyu geldiği zaman kesinlikle beton baca sökülmeli yerine polyester bidondan yeniden logar yapılmalıdır.