Eviniz binanın en alt katında bulunuyor, en alt kat bodrum yada giriş kat olabilir fark etmez. Yazın veya ilk baharda güneşli günlerde bahçenin vermiş olduğu keyfi yaşıyor ancak yağmurlu günlerde evinizin tabanında su çıkıyorsa bu yazımızı dikkatli okuyunuz.
Küçük çekmeceden bir müşterimiz bizi aradı, evinin tabanından su çıktığını bu konuya çözüm bulunması gerektiğini söyleyerek maliyetin ne olabileceğini sordu. Bu tarz sorulara alışkın olduğumuz için biz de yine her zamanki gibi bu maliyetin uzaktan hesaplanamayacağını, bizzat yerinde tespit yapıldıktan sonra tespit edildiğini söyledik. Bu konuşma üzerine müşterimiz tespit yapılması için davet eti ve iki tarafın da mutabık kaldığı bir günü belirleyerek randevulaştık.
Anlaştığım gün ve saatte müşterimizin dairesinin bulunduğu yere gittik. Tecrübemiz gereği müşterimizin evinin bulunduğu binaya uzaktan gözlemlemeye başladık. Müşterimizin dairesi binanın en alt katında yaklaşık 120 cm toprak seviyesinin altında, ayrıca binada kot altında kalıyor. Binanı su giderlerine gelince binanın önündeki kaldırıma verilmiş ve binanı bahçesine akıyor. Bahçeye akan suyun nereye gideceği hakkında her hangi bir çalışma yapılmamış. Bu durumda;
Diğer sokaklardan gelen sular binanı önüne geliyor,
Binanı tavanından inen sular binanın bahçesine geliyor,
Ve müşterimizin dairesi binanın en katında bulunuyor.
Bu şartlarda evin zeminden su çıkması normal.
Müşterimiz binayı yapan müteahhitle görüşmüş binanın drenaj ve yalıtım sistemlerini yapıldığını söylemiş. Biz de dedikti eğer yalıtım drenaj yaptıysa drenajın bir gideri onu göstermesini isteyin dedik. Tabi olmadığını biz biliyoruz. Olsa bina önünde bir drenaj kuyusu olur ve on gelir. Diyelim ki kaçak olarak binanın önündeki lağım kuyusuna bağlandı ona da geliş yok. Tabi olan olmuş bize düşen müşterimizi bu durumdan kurtarmaktır. Bu durumda binanın etrafını kazarak binaya drenaj yapmaktır. Ancak bu durum çok maliyetli olacağı için - istendiğinde ve durumlar müsait ve zorunlu olduğunda tüm binanı etrafına drenaj yapıyoruz o ayrı konu- daha az maliyetli bir çalışma ile müşterimiz bu durumdan kurtarmaktır.
Bize göre yapılması gereken;
Binanın bahçesine uygun bir yere uygun derinlikte kuyu yapmak, Taban sularını ve tavan suların buraya toplamak.
Drenaj kuyusu nereye yapılmalı
Drenaj kuyusu binanın çevresinde suları toplayacak en uygun yere yapılmalıdır. En uygun yeri usta olarak yerinde görüp tespit ediyoruz. Bu kısım tamamen tecrübe ustalıkla ilgili, usta suları toplayacak bir ve birkaç yer tespit edebilir.
Drenaj kuyusunu derinliği ne kadar olmalıdır.
Drenaj kuyusunun derinliği binanı temelinden yaklaşık 120 cm altından olmaldır.
Drenajdan gelen suyun miktarına ve derinliğe göre uygun dalgıç pompa seçilmeli
Sadece kuyu tabanından değil ayrıca kuyunun ağzından su girişi olacaksa bulanık su atan dalgıç pompa tercih edilmelidir.
Biz tespitlerimizi yaptıktan bu yeri planlamaya dahil ettik. Planlanan günde söylediklerimize ve taahhütlerimize riayet ederek çalışmamızı tamamlayarak teslim ettik.