Apartmanda tuvalet giderinin sürekli tıkanmasının nedenlerini birkaç başlık altında toplayabiliriz.
- Kullanılan malzeme hatası,
- uygun ölçüde kullanılmayan malzeme hatası,
- atık su montaj kurallarına uymama hatası ve en önemlisi kot sorunu gibi...
Biz burada kot soruna çözüm bulduğumuz bir çalışmamızdan örnek vereceğiz.
Bina ileparsel logarı arasındaki bina kanaziayon hattının yenilenmesi çalışması kapsamında yaklaşık 6 metre uzunluğunda kanal kazısı yapılmış, daha önceki döşenenborunun üzeri açıldıktan sonra borulardaki akım yönü ve eğim kontrol edildiğinde;
Eğimin ters yönde olduğu ,
kot kurtarmadığı için bu şekilde döşnediği tespit edilmştir.
ÇÖZÜM: Kot sorunu gidermek ek çalışma yapılması gerekiyor.
Bina Atık su tesisatı kot kurtarmadığı için ters meyille döşenmiş, kanalizasyon gederinin sürekli tıkanmasının sebebi kot sorunundan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Kot sorunu gidermek için ise Bina parsel logarı içerisinde şutlama çalışması yapılması gereklidir.
Mevcut durumda; bina parsel logarına gelen atık sular bina parsel logarı içerisine dökülmektedir. Bina parsel logarı içerisinde; binadan gelen boru çıkışı ile iski hattına giden borunun seviyesi aynı olduğu için logar içerisinde atık suların kendiliğinde iski hattına gitmesi imkânsız hale gelmiştir. Çıkışların aynı seviyede olmasından dolayı yani logar içerisinde akım olmadığından dolayı binadan gelen peçete, ıslak mendil vb. atılar logar içerisinde birikme yapmakta ve binadan gelen borunun önünün tıkamaktadır.
Şutlama Çalışması; Binadan gelen atık su borusunun logar içerisinden doğrudan geçişinin sağlanarak iski hattına bağlanması çalışmasıdır.
Böylelikle; logar içerisinde birikme olmayacak,
Binadan gelen borunu önü kapanmayacak,
Ekstradan kot farkı kazanıldığı için bina önündeki boru daha eğimli bir şekilde döşenecektir.